FőoldalSajtóközlemények A Dalmand Zrt. közel 600 hektárral növelte az öntözhető szántóterület nagyságát
rotator_01 rotator_02

Sajtóközlemények

2011.10.13.

A Dalmand Zrt. közel 600 hektárral növelte az öntözhető szántóterület nagyságát

A mind szélsőségesebbé váló időjárási változások, azon belül is különösen a szántóföldi növénytermesztés szempontjából nem optimális csapadékmegoszlás okozta problémákra adott válaszul, a Bonafarm csoporthoz tartozó Dalmand Zrt. az általa művelt területeken közel 600 hektárral növelte az öntözhető szántóterület nagyságát. Az öntözés- és halászatfejlesztési beruházás keretei között, az Európában alkalmazott legkorszerűbb technológia megoldások kerültek kialakításra.

Az elmúlt évek jól példázzák, hogy a mezőgazdasági termelés rendkívüli módon ki van téve az  időjárás szélsőséges változásainak. Különösen nagy problémákat okoz a csapadék éven belüli megoszlása, ami csak ritkán optimális a különböző növénykultúrák számára. Mivel a tudományos élet előrejelzései abban egyetértenek, hogy az időjárás még szélsőségesebb lesz a következő évek-évtizedek során, az ennek eredményeként keletkező kockázatok csökkentésére megoldásokat kell találnunk. A csapadékbőséges időszakokban fel kell fogni és tárolni kell a vizet és azt a csapadékszegény időszakban takarékos eljárás keretei között ki kell jutatni a növénykultúrákra.
A Tolnai-dombságon gazdálkodó Dalmand Zrt. új beruházásainak köszönhetően talajvédő műveléssel, a talaj minőségének és szerves anyag tartalmának megőrzésével és növelésével, valamint a környezeti terhelés csökkentésével biztosítja a fenntartható magas szintű termelékenységet.
A társaságnál már a 90-es évek óta  van mód  403 ha öntözésére. Ezt egészíti ki Dombóvár határában az a 450 millió forintos beruházás, mely Európai Uniós támogatással valósulhatott meg, és további 527 ha szántóföld öntözésére teremt lehetőséget.  Hosszas előkészítő munka után, tavaly nyáron indult el a tervek megvalósítása, s a műszaki és a szakhatósági átadásra  idén májusban került sor.
Az Európában egyedülálló, teljes automatizáltságú öntözési rendszer működtetését, egy a helyi meteorológiai méréseken alapuló előrejelzési rendszer segíti, amelyhez a támogató szoftver pontosan kiszámolja növényi kultúránként a szükséges vízpótlás mennyiségét és időpontját.
Az új öntözőberendezés képes a növények számára optimális időpontban a vízben oldott tápanyagok precíz kijuttatására is, amelynek következtében környezetkímélő művelés és talajerőgazdálkodás valósulhat meg  a Dalmand Zrt. beruházással érintett földterületein.

Az öntözőrendszer kiépítésével összehangoltan zajlott a társaság halászati ágazatának fejlesztése, az Európai Halászati Alap Halászati Operatív Programjában való részvétellel.
Az összesen 340 millió Ft-ból létrehozott “tavi recirkulációs” elven is működtethető tórendszer egyaránt alkalmas a halak teleltetésére és a hallárvák előnevelésére úgy, hogy a víztakarékosság és a minimális környezetterhelés, mint két fő vezérlő elv, mindvégig előtérben marad. Az új létesítmény fölött elhelyezkedő tavak a vízellátás biztosítása mellett biológiai szűrőrendszerként is működnek, amikor a medencéken átfolyó víz nem öntözésre, hanem – újbóli felhasználás céljából- visszaforgatásra kerül.
A száz tonna piaci hal téli tárolására, vagy évente 30 millió hallárva fogadására alkalmas teleltető-, előnevelő tavak kialakítása lehetővé teszi, hogy az előnevelési szezonon kívül, az intenzív rendszerekhez hasonló körülményeket teremtve, tág tűrésű ragadozó fajok takarmányozásra alapozott termelése is  megoldható legyen.

A két létesítmény komplex egységet képez és a kölcsönös előnyök révén mind a növénytermelés, mind a halászat eredményességét tudja javítani olyan módon, hogy azzal a környezeti terhelést a lehető legalacsonyabb szintűre csökkenti.

További információ:
Éder Tamás
vállalati kapcsolatok és PR igazgató
Bonafarm Zrt.
(tamas.eder@bonafarm.hu)

További sajtóközlemények

2016.08.02.

A Pick Szeged Zrt. közleménye a lezárult GVH vizsgálatról

A Pick Szeged Zrt. a vizsgálat folyamán végig együttműködött a GVH-val [...] Tovább

2015.07.10.

Sajtóközlemény

Lezárult a „Komplex technológiai fejlesztés a Sole-Mizo Zrt. szegedi telephelyén” A [...] Tovább

2015.01.30.

Sikeres képzések a Sole-Mizo Zrt.-nél

A Sole-Mizo Zrt., a Bonafarm Csoport tagvállalata, 2014 második felében számos, [...] Tovább

2015.01.28.

Sikeres munkahelyi fejlesztési programok a Bonafarm Zrt.-nél

A Bonafarm Zrt. az elmúlt néhány hónapban számos, a munkavállalók igényein [...] Tovább

2010.12.14.

Pick: Minőségi küldetés

Nehéz év volt 2010 a hazai húsipar számára, csökkent az országban [...] Tovább

2010.06.28.

Egyesült erővel száguld a Forma1-ben is a közös sikerek fe

Innovatív együttműködés a Pick és a Vodafone között a Forma-1 világában. [...] Tovább