Teleki tradíció

A kezdetek

A környékbeli ásatások bizonyítják a borvidék római kori szőlőtermesztését, és arra is utalnak jelek, hogy a görögök által elterjesztett szőlőműveléssel már az ősidőkben itt élt kelták is foglalkoztak. A honfoglalást (896) követő évszázadokban kialakuló magyar szőlő- és borkultúra több forrásból is táplálkozott, és évszázadokon át, töretlenül virágzott.

A 150 éves török uralmat követően az ide érkező szerbek meghonosították a Kadarkát, a később betelepülő németek pedig – a fejlett mezőgazdasági ismeretek és a munkafegyelem mellett – a Kékoportó, valamint a Kékfrankos szőlőfajtákat hozták magukkal, új lendületet adva a villányi bortermelésnek.

A Savoyai, Albrecht, Batthyány, illetve később Montenuovo földesúri családok birtokain kibontakozó szakszerű és korszerű mezőgazdaság a borkészítést mesterfokra emelte ezen a területen. Ennek köszönhetően Villány az 1870-es évekre nemzetközileg is híres borvidékké vált. Az itt érlelt borokat Európán túl, Észak- és Dél-Amerikában is sokan fogyasztották.

A nagy fordulat

A Csányi Pincészet elődjét, a Chateau Teleki Borászatot Teleki Zsigmond alapította 1881-ben. A császári és királyi udvari szállító neve a filoxéra vész idején vált Európa szerte ismertté – az általa kikísérletezett, filoxérának ellenálló alanyfajták szelekciója révén.

A filoxéra (azaz szőlőgyökértetű) a XIX. század utolsó harmadában végigpusztította Európa szőlőit, de igazi ellenszerét sokáig nem találták meg. Telekinek sikerült elsőként kikísérleteznie a kártevővel szemben meszes talajokban is ellenálló alanyfajtákat a saját ültetvényein. Munkásságát fiai, Andor, illetve Sándor folytatták.

Hála az ő innovatív erőfeszítéseiknek, megvalósult a borosgazdák álma: a súlyos vészt sikerült leküzdeni. A Chateau Teleki Borászat később jelentős érdemeket szerzett a szőlőtermelés, a borkészítés, és a szőlőoltványok előállítása mellett a szőlész-borász szakemberképzésben is.

Hírek

2018.08.01.

Versmondó borcímkék

Pincészetünk június 7-én, egy különleges borvacsorán indította útjára kampányának egyik legizgalmasabb [...] Tovább

2018.04.11.

Megalakult a Dr. Huszka Tibor Élelmiszeripari Szakmai Klub

Megalapítottuk az első szegedi szakmai klubot a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karával [...] Tovább

2015.03.06.

Borkiválóságok a Chateau Teleki borcsaládban

A Földművelésügyi Minisztérium Nemzeti Borkiválóság Programjának részeként meghirdetett 2015. évi Vörösborok [...] Tovább

2015.03.06.

Két Teleki bor is díjat nyert Kínában

A Csányi Pincészet két borát is díjazták a China Wine and [...] Tovább

2014.09.09.

Stratégiai együttműködési megállapodás a kormánnyal

Szijjártó Péter miniszter helyettes és Csányi Attila a Bonafarm Zrt. vezérigazgatója [...] Tovább

2014.08.06.

Innovációs díjat nyert a Bonafarm Adminisztrációs Központ

Az InnoMax díj nagyvállalati kategóriájában második helyen végzett a Bonafarm Zrt. [...] Tovább