Sertéstenyésztés

A Bonafarm Mezőgazdaság sertéságazatának tevékenysége 1 központi kantelepre, 2 nucleus és 9 árutermelő koca telepre, 1 süldő felnevelő telepre, 5 hizlaldára, valamint 6 integrált koca és 100-120 integrált hízótelepre épül.

Cél: A saját és az integrációs koca, valamint hízó partnerekkel együtt 30 000 db koca tenyésztése és 750 000 db/év hízó előállítása.

A stabil genetikai és állategészségügyi hátterű tenyész állományra alapozott gazdaságos termelés megteremti a lehetőséget a Bonafarm cégcsoporthoz tartozó húsfeldolgozó üzemek kiváló és egyöntetű vágóalapanyaggal való folyamatos ellátásához.

Az ágazat jelenleg éves szinten, több mint 450 000 db hízó- és vágótulajdonságú hízósertést bocsájt ki, ennek 60%-át az integrációs partnereink hizlalják fel.

Az éves kibocsájtást 2017-re 550 000 db-ra, 2019-re 750 000 db-ra növeljük az integrációs bérhizlaló partnerek segítségével.
 

Kiváló Minőségű Sertés védjegy

A védjegy használatát a Bonafarm Csoporthoz tartozó húsipari cég, a Pick Szeged Zrt., a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. takarmánykeverő üzemei, valamint a saját sertéstelepek és több integrált partner is elnyerte.

Kiváló Minőségű Sertés védjegy

A Bonafarm Mezőgazdaság sertéstenyésztési programja, a vágóhídi igények maximális kielégítése céljából, a DanAvl genetika tenyésztésére tér át.
 

DanAvl hibrid

A fajtára jellemző: kiemelkedő szaporulati mutatók, nagy növekedési erély, kiváló hústermelő képesség, 60% feletti színhús kitermeléssel.

A DanAvl alapfajtái: a dán lapály /L/, a nagyfehér /Y/ és a duroc /D/.
Az anyai vonal L x Y. A végtermék F1 x D.
A genetikai előrehaladást a nőivarú állomány index pontszámán és teljesítményén együttesen alapuló szelekció, valamint a rendszeresen cserélt legmagasabb tenyészértékű apaállomány biztosítja.

A fajtakonstrukció a legmagasabb tenyészértékű apaállatok és anyaállatok kombinálásával, valamint a nőivarú állomány teljesítményen alapuló tudatos szelekciójával biztosítja a genetikai előrehaladást.
Az éves átlagban 61-62%-ot elérő színhús kihozatal – ezen belül a 96% S és E minőség – megtartása fontos cél, az előbbi értékmérő tulajdonságok javítása mellett.

Célunk tehát nem csak a saját és az integrációs partnerek tenyész süldő ellátásának biztosítása a magas genetikai érték fenntartása mellett, hanem az, hogy a nucleus telepen előállított F1–es DanAvl genetikájú tenyészállat külsős partnereink számára is elérhető legyen.

A Bonafarm Mezőgazdaság sertés ágazata és a Kaposvári Egyetem közösen működteti az egyetem kísérleti sertéstelepét, amelynek feladata az egészségesebb táplálkozás kutatása, a humán egészségügyi kutatások támogatása, a genetikai fejlesztés, a takarmányozási kutatás és fejlesztés, valamint a tartás technológiai és tenyésztés technológiai kutatások végzése.
 

Tengelic-Középhídvég Kantelep célja és feladata

A Bonafarm Mezőgazdasághoz tartozó Tengelic-Középhídvég Kantelep ma Magyarország egyetlen olyan kantelepe, mely képes a DanAvl genetikával olyan magas genetikai és állategészségügyi értékeket képviselő tenyészkanok előállítására, melyek biztosítják a saját állományhoz tartozó mintegy 15 ezer koca, valamint az integrációs partnerekhez tartozó 15 ezer koca szaporítóanyag szükségletét.

Teljes betelepítés esetén, éves szinten 32 ezer koca szaporító anyag ellátása biztosított.

Célunk tehát nem csak a saját és az integrációs partnerek szaporítóanyagának a biztosítása a magas genetikai érték fenntartása mellett, hanem az, hogy a kantelepen előállított termékenyítő anyagot külsős partnereink számára is elérhetővé tegyük.
 

A Bonafarm Mezőgazdaság sertés integrációs programja

Ha a Bonafarm Mezőgazdaság sertésintegrációjáról szeretne tájékozódni, kattintson ide!

Hírek

2018.05.02.

Termékdíjasok a Bonafarm Mezőgazdaság ágazatai

A Bonafarm Mezőgazdaság két első, és egy második helyezéssel gazdagodott a [...] Tovább

2018.04.11.

Megalakult a Dr. Huszka Tibor Élelmiszeripari Szakmai Klub

Megalapítottuk az első szegedi szakmai klubot a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karával [...] Tovább

2014.09.09.

Stratégiai együttműködési megállapodás a kormánnyal

Szijjártó Péter miniszter helyettes és Csányi Attila a Bonafarm Zrt. vezérigazgatója [...] Tovább

2014.08.06.

Innovációs díjat nyert a Bonafarm Adminisztrációs Központ

Az InnoMax díj nagyvállalati kategóriájában második helyen végzett a Bonafarm Zrt. [...] Tovább

2014.06.06.

Eladásra kínált kisbikák a Bóly Zrt.-nél

A Bóly Zrt. Csípőteleki Tehenészeti Telepe eladásra kínál kimagasló genetikájú, bikanevelő [...] Tovább

2014.05.13.

Sikeres Bonafarm Mezőgazdaság Termékdíj pályázatok

A Bonafarm Mezőgazdaság két projektje az élen végzett a Termékdíj Pályázat [...] Tovább