FőoldalHírek Közös K+F projekt a Kaposvári Egyetemmel
rotator_01 rotator_02

Hírek

2013.10.30.

Közös K+F projekt a Kaposvári Egyetemmel

A cél egy egyedülálló, melléktermékekre alapozott takarmányozás-technológiai tudásbázis kialakítása növendék viziszárnyas állományok számára.

A Bonafarm Csoport folyamatosan keresi a különböző innovációs lehetőségeket, melyek segítségével nem csak saját magunk, de akár teljes ágazatok fejlődését is elősegíthetjük. Ezen törekvésre tekintettel a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. az Új Széchenyi Terv keretében a Kaposvári Egyetemmel közösen kezdett kutatás-fejlesztési (K+F) projektbe. A cél egy új, melléktermékekre alapozott takarmányozás-technológiai prototípus kialakítása, amely világviszonylatban is egyedülálló, és jelentős gazdaságossági és környezetvédelmi előnyöket jelent a viziszárnyas ágazat számára.

A projekt megvalósításában a Kaposvári Egyetem Állattudományi Karának Takarmányozástani Tanszéke is részt vesz, mely kivételes módon integrálja a kutatást és az oktatást, kiterjedt hazai és nemzetközi kapcsolattal rendelkezik, így napi munkakapcsolatban áll a szakterület legjelentősebb egyetemeivel, kutatóintézeteivel és multinacionális cégek fejlesztőrészlegeivel.

„Ez a projekt nem csak regionálisan szolgálja az állattartó társadalom előrejutását, hanem az ország viziszárnyas tenyésztésére is hatással lehet” – mondta el Kádár Péter, a Bonafarm Mezőgazdaság takarmányágazat igazgatója. „Családok ezrei élnek ma hazánkban ebből a tevékenységből, s azt gondoljuk, hogy ennek a sikereihez hozzá tudunk járulni ezzel a kutatás-fejlesztéssel” – teszi hozzá.
Az exportorientált viziszárnyas ágazat nemzetgazdasági szempontból fontos terület. Mivel az állattartásban az összes költség 60-70%-át a takarmányozási költség teszi ki, így új takarmányozási technológiák alkalmazásának döntő jelentősége lehet az ágazat versenyképessége érdekében. Európa, és így Magyarország is folyamatos extrahált szójadara behozatalra szorul, azonban az okszerű táplálóanyag ellátás és a magas fehérje tartalmú melléktermékek felhasználása csökkenthetné Magyarország import fehérjefüggőségét, és olyan, a hazai viszonyoknak megfelelő takarmányozást eredményezhetne, amely a lúd és kacsa állományok tényleges élettani szükségletét biztosítaná.

A 2013-ban indult kutatási program eredményeivel várhatóan forradalmasítható a viziszárnyas takarmányozás, és az eredmények jelentős hiányosságokat pótolnak majd ezen a területen. A projekt zárásának időpontja 2015. május, az eredményekről szóló jelentés leadásának határideje 2015. június.

További híreink

2019.10.11.

Érték és Minőség Nagydíj a Sole-Mizo Zrt.-nek

Büszkeséggel tölt el minket, hogy idén a Mizo két termékcsaládja, a [...] Tovább

2019.07.09.

Az egészséges táplálkozás jegyében közösen fejleszt élelmi

Élelmiszeripari termékfejlesztésekben, a táplálkozástudományban, további egészséges élelmiszerek közös kutatásában és fejlesztésében [...] Tovább

2019.01.09.

Prémium hústermékek a Bonafarm Csoport és az MCS Vágóhíd Z

A Bonafarm Csoport sertéságazata és az MCS Vágóhíd Zrt. közös együttműködésének [...] Tovább

2018.12.06.

Elnyertük az Év Beszerzési Csapata díjat 2018-ban

A Bonafarm Csoport beszerzési szervezete nyerte el a Magyar Logisztikai, Beszerzési [...] Tovább

2018.11.19.

Harmadszorra is nyertes a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.

A Bábolna Takarmány idén is megszerezte a Kiváló Üzleti Márka kategóriában [...] Tovább

2018.09.27.

Érték és Minőség Nagydíj a Mizo Coffee Selection termékcsaládnak

Első alkalommal adták át a gazdasági élet kiválóságainak az Érték és [...] Tovább