Takarékos konyha

Família - Mindig finomat, jó áron!
Élelmiszerekre sokkal több pénzt adunk ki havonta, mint gondolnánk. Kis odafigyeléssel tízezreket lehet spórolni a bevásárlás és ételkészítés során.

A teljesség igénye nélkül íme néhány pénztárcakímélő ötlet a FAMÍLIÁTÓL.

Érdemes megfontolni!

 • Ellenőrizzük a hűtőben, fagyasztóban, spájzban található készleteket!
  Ha így teszünk, elkerülhetjük, hogy olyasmit vásároljunk, amiből már van otthon. Az sem árt, ha időnként vásárlástól függetlenül felmérjük a készleteket annak érdekében, hogy a közeli lejáratú termékeket még időben felhasználhassuk. Sajnos nagyon sok élelmiszer végzi a kukában, ami értelmetlen pazarlás.
 • Tervezzük meg a heti menüt!
  Az étkezések megtervezése az egyik legjobb módja az élelmiszer-hulladék és így a pénz megspórolásának. Azok, akik nem terveznek, sokszor túl sokat vásárolnak, így több élelmiszert dobnak ki. A tervezéssel időt is spórolhat.
 • Tanulmányozzuk át az akciós ajánlatokat!
  Természetesen nem válogatás nélkül, de éljünk az akciós ajánlatokkal. A tartós élelmiszereket nyugodtan megvehetjük akciók esetén nagyobb mennyiségben is, feltéve, hogy valóban fel fogjuk használni. Érdemes ilyenkor családtagokkal, barátnőkkel is szövetkezni. Ha nincs is túl sok időnk és kedvünk az akciókat bújni, legalább arra szánjuk rá az időt, hogy a legtöbbször vagy legnagyobb értékben vásárolt termékek kínálatát, akcióit áttanulmányozzuk!
  A bevásárlás helyszínét úgy válasszuk ki, hogy hol kínálják az általunk vásárolt termékek közül a legtöbbet akciósan, mert egy-egy akciós termékért nem érdemes kilométereket autózni!
 • Takarékos konyhaKészítsünk bevásárló listát!
  Az otthoni készletek, heti menü és az akciós információk alapján készítsünk bevásárló listát!
  A bevásárló lista készítése nem csak azért jó, mert nem kerül a kosárba olyan, amiből még van otthon, de nem is marad ki semmi, amire viszont szükség lenne. Ráadásul, ha konkrét listával érkezünk, kevésbé csábulunk el, csak a listán szereplő termékeket vásároljuk meg.
  Bevásárló listával nem csak pénzt, de időt is spórolhat.
 • Praktikusan válasszuk ki a bevásárlás helyszínét!
  A nagybevásárlásokat végezzük olcsóbb helyen, (pl. hipermarket, diszkontok), mert ugyanitt nemcsak az élelmiszereket, hanem szinte minden más (kozmetikumok, háztartási eszközök, ruházat stb.) beszerezhető, ráadásul sok az akció. A kisebb bevásárlásokat természetesen nem érdemes itt megejteni, mert bár a sarki bolt árai sokszor magasabbak, mégsem annyival, hogy megérné messzebb menni.
 • Vigyünk magunkkal bevásárlótáskát!
  Apróságnak tűnik, ugyanakkor sokszor okoz bosszúságot és felesleges pénzkiadást. A napi bavásárlásokhoz legyen a retikülben egy kisméretű bevásárlótáska, a nagybevásárlásokhoz pedig ne felejtsünk el többet is bekészíteni. Így nem kell minden alakalommal fizetni érte feleslegesen.
 • Vásároljunk egyszerre nagyobb mennyiséget!
  Érdemesebb nem naponta, hanem több napra egyszerre vásárolni, mert így sok fáradtságtól megkíméljük magunkat és sosem üres a hűtő; ráadásul a nagyobb kiszerelés legtöbbször olcsóbb és nagyobb mennyiség vásárlása esetén több az akció is.
 • Nézzük meg a lejárati időt!
  Vásárláskor érdemes mindig megnézni a minőség megőrzési időt és csak olyan lejáratú terméket vásárolni, ami fogyasztásig biztosan eláll. Amennyiben azonnali fogyasztásra, felhasználásra vásárolunk valamit, ajánlott körülnézni a leárazott termékek között is, mert ott akár 25-50%-kal olcsóbban is megkapjuk a közeli lejáratú termékeket.
 • Takarékos konyhaKészítsük magunk az ételt!
  Tartalékként lehet otthon, de ne spájzoljunk be konyhakész ételekből; inkább főzzünk magunk, frissebb, finomabb, olcsóbb és sokszor egészségesebb is, mint a készen vásárolt.
  A gyereknek ne pénzt adjunk reggelire, tízóraira, hanem saját készítésű szendvicset, harapnivalót készítsünk neki, mert így biztosak lehetünk benne, hogy nem chipsre, édességre stb. költi az uzsonnapénzt!
 • Használjuk fel a maradékot!
  Biztosan minden háztartásban előfordult már, hogy a sokáig felbontva tárolt sajt vagy felvágott megszáradt, esetleg a hagyma megfonnyadt. Nem kell, hogy ezek rögtön a kukában végezzék, használjuk fel a maradékot kreatívan! Például ha melegszendvicset készítünk belőlük, biztosak lehetünk benne, hogy mind elfogy és nem is pazaroltunk.

Hírek

2018.07.18.

Csomagolásdesign: díjnyertes a Mizo és a Herz!

Büszkék vagyunk rá, hogy a Kreatív által idén tizedik alkalommal megrendezett [...] Tovább

2018.06.15.

Bemutatkoznak az új HERZ Vital szalámik és a GMO-mentes G

A vásárlók számára egyre fontosabbá válik az egészségtudatos táplálkozás, számunkra pedig [...] Tovább

2018.06.12.

Pickolino – új PICK virsli

A PICK márka legújabb innovációjának, a PICKOLINO virslinek a gyártása és [...] Tovább

2018.04.11.

Megalakult a Dr. Huszka Tibor Élelmiszeripari Szakmai Klub

Megalapítottuk az első szegedi szakmai klubot a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karával [...] Tovább

2015.04.17.

Jelentkezés a Pick óvodába és bölcsődébe

A Pick Alapítványi Óvoda és Bölcsőde berkein belül is eljött a [...] Tovább

2014.09.09.

Stratégiai együttműködési megállapodás a kormánnyal

Szijjártó Péter miniszter helyettes és Csányi Attila a Bonafarm Zrt. vezérigazgatója [...] Tovább